13.8.12

Гъба Рейши - най-древния и мощен адаптоген


Рейши е лечебна гъба, използвана в Япония и Китай като традиционно лекарство от повече от 5000 години – факт, който я прави първата гъба с приложение в медицината. В древен Китай гъбата Рейши се е считала за важен медикамент, като ефективността е била толкова голяма, че е вписана в най-стария медицински китайски наръчник, датиращ от повече от 5000 години!
Гъбата Рейши е голяма, дървесна гъба с кафява обвивка, оцветена с шест различни цвята: червен, зелен, бял, черен, жълт и сив. В природата расте в гористи планини с висока влажност и малко светлина. Среща се много рядко, обикновено върху изсъхнали стволове на сливи Quercus serrata или дървета Pasonia. Това е едно от най-редките и полезни растения в природата. Векове по-рано, Ganoderma lucidum е била известна като „царица на билките” и като лекарство, което може да осигури вечна младост и дълъг живот!

Свойствата на гъбата Рейши:

Свойствата на гъбата Рейши:
1. Подпомага контролирането на нивата на холестерол и намалява вероятността от поява на коронарна недостатъчност.
2. Съюзник на организма при противодействието на хипертония и хипотония.
3. Облекчава нервното напрежение, неврозата и безсънието.
4. Има благоприятно въздействие при хроничен бронхит и хепатит В, благодарение на действието си върху черния дроб.
5. Подобрява левкоцитите и ендотелната система.
6. Облекчава симптомите при артрит и менопауза.
7. Подобрява работата на бъбреците.
8. Запазва функциите на репродуктивната система на мъжа и жената и увеличава половата мощ.
9. Има силно антиалергенно и противовъзпалително действие.
10. Подпомага уравновесяването на нивата на глюкоза в кръвта.
11. Благоприятна до голяма степен и при други оплаквания (астма, хипотиреоидизъм, затлъстяване и т.н.)


Гъбата Рейши като адаптоген

Приемането на лекарства, антибиотици, хормони и други предизвиква нежелани реакции в човешкия организъм. Съвременната медицина поставя диагнозите след изследване на симптомите и органите и използва лекарствено лечение, при което е възможно да възникнат усложнения. Като цяло обаче то се предпочита поради удовлетворителните лечебни резултати. Въпросът за тези усложнения, които се появяват при болните, занимава сериозно медицината от 1965г.
Рейшите са адаптоген, който:
а) не е токсичен
б) не се ограничава в конкретни органи или тъкани и
в) дава общи физиологични резултати.
Адаптогенът има свойството да подпомага лечението, като възстановява физиологичните показатели на системите в тялото. Става въпрос за билки, които доставят на организма точно това, от което се нуждае в определен момент, без да причиняват нежелани реакции. Например, един адаптоген, който е доказан в борбата си с холестерола е способен да увеличи „добрия” холестерол без да увеличава „лошия”!
Само 300 билки са признати в природата като адаптогени, а главната е Ganoderma Lucidum Omanitus или просто Рейши.

Действие на гъбата Рейши като адаптоген:

*Хепатопротективен и хепатостимулиращ ефект: Има данни за антитоксично въздействие, което продължителният прием на Рейши оказва върху различни чернодробни токсини, като алкохол, лекарства, натоварващи черния дроб и др. Използва се като адаптоген в добавки при профилактика на чернодробното здраве.
*Антираков ефект: Установено е, че приема на екстракт от Рейши увеличава производството на вид цитокинини, с които белите кръвни телца маркират враждебни тъкани и клетки. Става дума за интерлевкин-2. Освен в лечението на ракови образувания, Рейши се използва и за предотвратяване на метастази след операции.
*Антистрес адаптоген: Изследван е механизъм на антистрес въздействие, което гъбата Рейши оказва върху хората, които я приемат. Общият адаптогенен ефект е доказан по редица параметри, отчитащи нивата на стрес.
*Подпомага дихателната система: Установено е, че облекчава бронхити, астма, кашлица и различни възпаления на дихателните пътища.
*Имуномодулаторен ефект: Рейши въздейства върху имунитета, като променя чувствителността към определени бактерии и вируси, ракови тъкани.

No comments:

Post a Comment

Тук е мястото за Вашите коментари и въпроси.