21.8.12

Как да се радваме на Слънцето и да запазим добро здраве?


Без козметика за слънцезащита няма как да се предпазите от силните слънчеви лъчи. Фазата на слънчева самозащита е твърде кратка и затова е необходима качествена слънцезащитна козметика.

Въпреки че повечето хора са наясно колко опасно може да бъде силното слънце, по плажовете е пълно с изгорели и зачервени тела и лица. Основната причина е, че често използваме нискокачествена слънцезащитна козметика, която може сериозно да застраши нашето здраве.

Защо са опасни ултравиолетовите лъчи – UVA, UVB и UVC?


UVA лъчи – стареене на кожата и слънчева алергия
UVA лъчите разрушават еластичните влакна в кожата и така благоприятстват за преждевременното стареене на кожата. Тези лъчи са най-честата причина за слънчевите алергии.

UVB лъчи – заплаха от рак на кожата

UVB лъчите са още по-опасни от UVA лъчите. Те причиняват дълбокото почерняване – трайния загар, но внасят повече енергия в кожата и е възможно да нанесат по-големи щети. Твърде силното облъчване уврежда клетките, кожата се възпалява и изгаря. След неколкократно изгаряне клетките вече не могат да се възобновяват в достатъчна степен и може да се развие рак на кожата. Изключително важно е слънцезащитните продукти, които използвате, да имат качествена защита от UVB лъчите.

UVC лъчи – още една опасност
Днес, когато озоновият слой около земята вече е доста изтънял, до нас проникват и UVC лъчи. Те още повече увеличават риска от рак на кожата.

Какво е SPF?

SPF (Sun Protection Factor) или слънцезащитен фактор е мярка за способността на крема или лосиона да попречи на UVB лъчите да увредят кожата. По-точно, SPF е съотношението между времето, което е необходимо на незащитена кожа, за да почервенее в определена степен, към времето, за което ще почервенее също толкова, но с крем. Т.е., ако без никакво защитно средство кожата почервенява за 20 минути излагане на слънце, ако се намаже с лосион или крем със SPF 15, кожата би трябвало да почервенее за 15 пъти повече време – за пет часа.
Преди да се намажете обилно със слънцезащитен крем, когато ви предстои дълъг ден на открито, прочетете етикета със съставките му. Обикновено съдържанието представлява химична смес, доказала свойството си да блокира ултравиолетовата радиация и да предпазва кожата от слънчево изгаряне. Парадоксалното е, че все повече сведения за връзката на тези недостатъчно щателно тествани химични коктейли с развитието на рак и други поражения върху здравето, се прокрадват, макар и колебливо, в научното и „любителското” уелнес съзнание и интуиция.

Стресът, който UV-радиацията (и по-точно UVB радиацията) предизвиква в тялото, е необходим за синтезирането в кожата на активната форма на витамин Д3. Тревожното е, че недостига на витамин Д в съвременното общество е буквално с епидемични размери.

Според експерта Майкъл Холик витамин Д дефицитът е най-често срещаното отклонение от нормалното функциониране на организма в световен мащаб. „Ясно е, че повечето хора не получават здравословната си „доза” слънце.”, уточнява Холик. „Недостигът на витамин Д е свързан с повишен риск от появата на почти всички видове рак, включително и рака на кожата, както и на сърдечно-съдови заболявания и имунодефицити.”

Меланомът е смъртоносна форма на кожен рак, която по определение се асоциира с прекомерното излагане на слънце. През последните години обаче, изследванията показват, че хората, които активно използват лосиони против изгаряне, са по-склонни към развитието на меланом от тези, които нямат този навик.

Няма как кожата ни да не запротестира, когато я принуждаваме да „вдъхва” често срещаните в лосионите против изгаряне токсични вещества като:
  • Dixoybenzone и oxybenzone
  • Cinnamates
  • PABA
  • Salicylates
  • Digalloyl trioleate
  • Menthyl anthranilate
  • Avobenzone
Всички тези съставки предизвикват интензивното формиране на свободни радикали в тялото и създават силен оксидативен стрес, за който се знае, че е причина за генни мутации и е потенциален карциноген. Част от тези химикали са високо естрогенови агенти, което означава, че създават ефект, подобен на този на хормона естроген. Този процес често става причина за хормонални отклонения и ускорява формирането на ракови клетки.

За щастие, както при почти всяко друго предизвикателство, свързано със съхраняването на здравето, и при предпазването от изгарящите слънчеви лъчи, природата е дала своята по-съвършена и щадяща алтернатива.

Ние  използваме ценното Алое Вера, богато на хидратиращи и предпазващи от преждевременно остаряване съставки, които допринасят за запазване на естествения хидробаланс, подхранват, изглаждат и успокояват кожата. Алоето притежава естествен слънцезащитен фактор, който е необходим за оцеляването на растението в пустинните региони, които са естествената му среда!

Нашите слънцезащитни продукти съдържат Алое Вера като основен компонент с концентрация от 40%. Неговото главното действие е постоянната хидратация, като по този начин кожата остава гладка и мека, а антиоксидантните витамини и микроелементи предпазват от преждевременно остаряване на кожата.

Човешката кожа е защитен орган, който е развил собствени механизми срещу вредното въздействие на слънчевите лъчи. Тези защитни механизми включват уплътняване на повърхностния слой на кожата с 10 пъти и изграждането на повече меланин. Но ако излагането на слънце е рязко и прекомерно или слънчевите лъчи са много силни, този защитен механизъм може и да не ни предпази напълно. Днес поради изтъняването на озоновия слой в атмосферата и влошаването на условията на околната среда само тези собствени механизми не са достатъчни.

Необходимостта от силна и ефективна слънцезащита е известна както на дерматолозите, така и обикновените хора. Можем да си я осигурим чрез облеклото или чрез използването на слънцезащитни продукти. Те са козметични средства, които възпрепятстват проникването на слънчевите лъчи в кожата (ултравиолетови, видими, инфрачервени) и противодействат или намаляват вредното въздействие на тези лъчи.

Слънцезащитните продукти могат при правилно прилагане да ни предпазят от вредните ултравиолетови лъчи. Нашите слънцезащитнит продукти  успокояват кожата при излагане на слънце, както и при слънчеви изгаряния. Тук не става въпрос за обичайни продукти за защита от слънцето, а за подхранващи и хидратиращи продукти с висок защитен фактор.

Това означава край на неестетичното белене, което често се появява в края на лятната ваканция и се дължи на намаляването на хидратацията. Нашите слънцезащитни продукти са идеални за всички типове кожа.
  • Не лепнат
  • Попиват бързо
  • Нанасят се лесно и равномерно по цялото тяло
Слънцезащитните продукти  се отличават от останалите продукти на пазара по богатите си съставки в комбинация с Алое Вера.
  • Витамин E се съдържа във всички наши слънцезащитни продукти. Той повишава защитните механизми на кожата, смекчава бръчките, като подобрява еластичността, допринася за стимулиране на производството на еластин и колаген. Прави кожата мека, подпомага за намаляване загубата на вода и повишава защитата срещу слънчевите лъчи.
  • Личи е чудесна съставка срещу бръчки за подхранване на кожата, богата на калций, фосфор, витамин С, калий и натрий. В комбинация с витамин Е слънцезащитния крем за лице има засилено действие против образуването на бръчки.
  • Маслото от шеа действа хидратиращо, противовъзпалително и прави кожата мека.
  • Ментолът действа освежаващо и обезпокояващо. Перфектен е за след слънчеви бани.
  • Екстрактът от кактус хидратира и заглажда, като едновременно с това действа и като антиоксидантна съставка.
Основно правило за началото на лятото е използването на висок слънцезащитен фактор, независимо дали тенът е светъл или тъмен. След известно време може да го намалите, когато кожата вече е развила собствена защита.

No comments:

Post a Comment

Тук е мястото за Вашите коментари и въпроси.