18.11.12

Българският пазар остава магнит за некачествени чужди стоки

Само през първото полугодие експерти са засекли 83 опасни нехранителни продукта, за които е съобщено в Брюксел

България остава сред европейските държави, където се предлагат значителен брой опасни нехранителни стоки, които са засечени от органите за защита на потребителите по системата за бърз обмен на информация в Европейския съюз  RAPEX. Това съобщиха за Investor.bg от Комисията за защита на потребителите по повод последните проверки, направени на пазара на обувки, дрехи, битова електроника и играчки.

За първото полугодие на тази година експертите от комисията са разкрили 96 опасни вносни стоки, като за 78 от тях са информирали европейските органи. През миналата година българската комисия е установила 158 некачествени стоки, което нарежда страната ни на второ място в Европа след Испания по разпространение на фалшификати.
Контролът от началото на годината е засилен, като за шестте месеца комисията е направила близо 3 600 проверки, при които са съставени 290 акта за констатирани административни нарушения.

Повечето от некачествентите стоки са с произход от Китай, затова и надзорът там е най-сериозен. През миналата седмица по разпореждане на председателя на комисията за защита на потребителите Веселин Златев от пазара бяха изтеглени различни опасни продукти, които се продават в опаковки, имитиращи плодове и зеленчуци.

Системата за обмен на информация RAPEX беше въведена, за да се предпазят европейските потребители от некачествените стоки, внасяни без съответните лабораторни изпитвания за качество, припомниха експерти.

Само за първото полугодие на тази година българската комисия е получила информация за наличието на 1023 опасни стоки, които се продават в ЕС, като се посочва опасната тенденция за нарастване на техния брой. Спрямо същия период на миналата година некачествените продукти са нараснали с 438.

 

1 comment:

  1. Harrah's casino in Atlantic City to reopen after 4th hole
    The Harrah's Resort Atlantic City is 영천 출장안마 to reopen after four restaurants will reopen this 안동 출장안마 week after being 제주도 출장샵 closed due to the coronavirus 전라남도 출장샵 pandemic. 김천 출장안마

    ReplyDelete

Тук е мястото за Вашите коментари и въпроси.