1.4.13

Женският организъм приема 2,5 кг. химикали годишно


Само червилата съдържат средно по 33 вредни съставки



В организма на жената, която Всеки ден използва различни кре­мове, маски, пудра, червило и т.н., само за година постъпват до 2,5 кг различни химични вещества. Тяхното влияние върху организма не е добре известно, особено при комбинирането на химическия коктейл. Това е мнението на учени от Университета на Масачузетс в САЩ.

Събраните от тях данни по­казват, че много дами в стремежа си да изглеждат добре използ­ват всеки ден над 20 козметични средства, като до 90% от тях са с изтекъл или изтичащ срок на годност. Ежедневно жените слагат по 515 химикала на лицето и тялото си, използвайки козме­тични продукти, които съдържат десетки съставки, някои от тях потенциално вредни.

Парфюмите например представляват коктейл от средно 250 съставки, а някои от тях дори от 400. Дамското чер­вило съдържа средно 33 съставки, лосионите за тяло – 32, гримът за мигли – 29, а най-чистият продукт – овлажнителят за ръце, само 11 съставки.

Някои от изкуствените ком­поненти, които тялото поглъща, имат сериозни и опасни странич­ни ефекти – от кожни раздразне­ния до ранно стареене, алергии, хормонални проблеми и онкологич­ни заболявания.

Ричард Бенс, биохимик, който в продължение на три години е изследвал състава на различни видове козметика, твърди: „Коз­метичната индустрия не прави почти нищо, за да се изследват средствата, които всички ние на­насяме върху кожата си. Вместо това в повечето случаи става дума за чисто търговския лозунг, че техният химичен състав е без­вреден.”

Почти неизвестен е фактът, че попиването на химичните вещества през кожата е много по-опасно, отколкото тяхната вътрешна употреба.

„Ако червилото попадне в устата, ферментите, съдържа­щи се в слюнката и стомаха, го разграждат. Най-опасни са кремовете срещу бръчки, които се нанасят на дебел слой и се из­ползват по-често (при това много жени използват различни кремове срещу бръчки, по няколко пъти в денонощието). Нанесени върху кожата, химичните вещества проникват направо в кръвта, без каквато и да било защита”, по­яснява Бенс.

Всяка година на световния пазар се появяват около 11 хиляди нови видове кремове – само срещу бръчки. Според Ричард Бенс е твърде наивно да се смята, че повечето от тях са преминали необходимата за здравето внима­телна проверка за безопасност.

Материалът е от в-к „Доктор”
прочети повече за "Женският организъм приема 2,5 кг. химикали годишно"