10.11.12

13 модни гиганта с глоби от 40 млн. евро

Апелативен съд в Париж потвърди наложената глоба

Френски съд осъди парфюмерийни гиганти, сред които "Шанел", "Кристиан Диор" и "Л'Ореал", да платят глоба от 40 милиона евро (53 милиона долара) заради заговор за поддържане на високи цени.

Апелативен съд в Париж потвърди наложената през 2006 г. глоба от Френската агенция за защита на конкуренцията, която постанови, че компаниите са участвали в незаконни споразумения за фиксиране на цени, наложени от производителите и придружени с търговски заплахи при неподчинение.

Глобени бяха 13 водещи парфюмерийни и луксозни компании -
"Жан-Пол Готие", "Issey Miyake", "Шанел", "Кларинс Фрагранс Груп", "Ермес", "Кристиан Диор", "Клиник", "Есте Лаудер", "Герлен", "Л'Ореал", "LVMH Fragrance Brands", "Sisheido Europe" и "Ив Сен Лоран".
Глоби получиха и дистрибуторите "Marionnaud", "Sephora" и "Nocibe".

В първоначалното си решение, отнасящо се за нарушения, извършени в периода 1997-2000 г., Комисията за защита на конкуренцията постанови, че компаниите "са имали споразумения с дистрибуторите за прекратяване на конкуренцията между магазините при продажбата на продукти от дадена марка". 

Споразуменията предвиждали "ценова политика", гарантираща, че дистрибуторите се придържат към сделката, както и "оказване на натиск и отправяне на заплахи за търговски ответни мерки за тези дистрибутори, които откажат да прилагат цените, наложени от марката".

No comments:

Post a Comment

Тук е мястото за Вашите коментари и въпроси.